Wat is een SSL certificaat?

Een SSL-certificaat is een klein bestand dat op een webserver wordt geïnstalleerd. Het wordt gebruikt om het hangslot en het https-protocol (over poort 443) te activeren, waardoor veilige verbindingen van een webserver naar een browser mogelijk zijn. Meestal wordt SSL gebruikt om creditcardtransacties, gegevensoverdracht en inlogs te beveiligen en recentelijk wordt het steeds meer de norm voor het beveiligen van het browsen op sociale media-sites.

Als een SSL-certificaat correct op een webserver is geïnstalleerd, activeert het het hangslot en het https-protocol (over poort 443) en maakt het veilige verbindingen mogelijk van een webserver naar een browser. Zodra een veilige verbinding is opgebouwd, zal alle webverkeer tussen de webserver en de webbrowser beveiligd en versleuteld zijn. Dit betekent dat elke informatie die wordt uitgewisseld, zoals creditcardnummers of inloggegevens, beschermd zal zijn tegen onderschepping en lezing door onbevoegde partijen.

SSL-certificaten worden uitgegeven door een vertrouwde derde partij, bekend als een certificeringsinstantie (CA). Voorbeelden van zulke instanties zijn DigiCert, GlobalSign en Let's Encrypt. Het gebruik van SSL-certificaten geeft vertrouwen aan de gebruikers dat de website echt is en dat hun informatie veilig en beveiligd is.